Sa aparam Parlamentul! … Aparam Romania!
Posted by George Serban pe 05/01/2010
Toti cei care au dorit sa acapareze puterea in numele si in folosul lor, sprijinindu-se pe o camarila politica, indiferent cum s-au numit, fascisti, national-socialisti, comunisti sau „populari”, au facut acest lucru subminand si, in final, reducand la tacere institutiile fundamentale ale statului, ale democratiei. Toti, fara exceptie, au inceput prin a se infiltra in interiorul acestor institutii, uneori pe cale democratica, pentru a le subordona. Unii au continuat sa simuleze democratia, pastrand aparenta unui curs democratic, altii au ales calea cea mai simpla, desfiintand structurile democratice, de baza, ale statului.
Toti cei care au dorit sa acapareze puterea in numele si in folosul lor, sprijinindu-se pe o camarila politica, indiferent cum s-au numit, fascisti, national-socialisti, comunisti sau „populari”, au facut acest lucru insinuandu-se in interiorul partidelor democrate pentru a le destructura. Insinuarea, cel mai frecvent, s-a facut cumparand influenta sau santajand, de pe pozitiile puterii, membri importanti ai partidelor democrate.
Guvernantii nostri au inceput prin a vorbi despre „criza economica mondiala” pentru ca in timp, pentru a nu deveni ridicoli, – romanii sunt raspanditi in lume! – au „dres busuiocul” vorbind despre „criza economica” pentru ca, pe masura ce la noi se adanceste devenind tot mai grava, criza devine din ce in ce mai putin … mondiala.
Criza economica devine, tot mai evident, pe masura ce trece timpul, un pretext al guvernantilor portocalii pentru a-si ascunde incompetenta administrarii economiei si a tarii, pentru a-si ascunde adevaratele intentii de a avea un acces nestanjenit la banii publici, la fondurile atrase din banci si de la institutii financiare internationale.
Adevarata criza a Romaniei, a societatii romanesti, cu grave consecinte asupra economiei, este, in primul rand, o criza morala profunda.
Formele institutionale care se pot opune adancirii crizei morale si economice sunt Parlamentul si partidele democrate. De aceea, aceste institutii au devenit tinte, trebuie subminate, destructurate si dominate.
Romania se afla in aceasta situatie!
…………………………………………………………
…………………………………………………………
Iară noi? noi, epigonii?… Simţiri reci, harfe zdrobite,
Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
Măşti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
Dumnezeul nostru: umbră, patria noastră: o frază;
În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază;
Voi credeaţi în scrisul vostru, noi nu credem în nimic!
……………………………………..
Rămâneţi dară cu bine, sânte firi vizionare,
Ce făceaţi valul să cânte, ce puneaţi steaua să zboare,
Ce creaţi o altă lume pe-astă lume de noroi;
Noi reducem tot la pravul azi în noi, mâni în ruină,
Proşti şi genii, mic şi mare, sunet, sufletul, lumină –
Toate-s praf… Lumea-i cum este … şi ca dânsa suntem noi.
(1870 – scrisa de un tip neinteresant)
33 răspunsuri sa “Sa aparam Parlamentul! … Aparam Romania!”
Sorry, the comment form is closed at this time.
greatpurge said
Trebuia sa pui titlul <<Poveste de iarna<
O seara buna !
George Serban said
@greatpurge
Voi schimba titlul cand vei ajunge sa ma rogi sa-l las asa. Atunci, va fi insemnat ca si-a atins scopul 🙂 Dar ce mult semanati 🙂
greatpurge said
Eu am scris un comment mult mai mare , doar alea 2 randuri au ramas ?
George Serban said
@greatpurge
Da! Reposteaza-l!
greatpurge said
of.. ideea generala era urmatoarea : in primul rand trebuie mentionat ca tipul neinteresant e genial, imparat si proletar atinge puncte sensibile de asemenea. Mergand mai departe, cred ca lupta asta a devenit foarte complicata. Poporul putea sa isi dea cu parerea cand intelegea ceva. Acum insa.. o mare parte din cei de sus sunt cade universitare care dupa zeci de ani de catedra baga omul de rand intr-o nebuloasa formidabila. Nimic nu e simplu, totul e complicat si intortocheat. Lupte intre doctrine, toti lupta pentru popor, sa fie poporului bine, ei nu dorm pentru asta. Sa incepem de unde ? Asta era intrebarea mea ! Sa prespunem ca X are idei corecte. Toti in ultimii 20 de ani au avut idei corecte initial. Campaniile au lasat urme de adanc dezgust. In final concluziile au fost de fiecare data ca nu s-a facut nimic. Au vandut ce a fost de vandut, apoi au inceput sa se imprumute, diferenta de clase este enorma si cel mai jalnic lucru , este buna vedere a tuturor. Nu se ascund de noi, cu nimic ! Avioane personale, masini scumpe si vile de lux in toata tara. Totul fara pic de rusine.
Cred ca singura sansa este o miscare populara fara logica, fara inteligenta, vor scoate capu ca animalele, si vor da cu coarnele inainte in nestire. Sau daca nu, mai asteptam 5 ani si votam iar pe ala care arunca cu noroi mai dulce.
Concluzie va intreb iar : ce e de facut concret ? luati va rog in considerare ca tuturor le e scarba de alte promisiuni electorale. Cum sa convingem oamenii ca trebuie alta cale ? Si care e calea ? Ce oameni s-o arate ? Cand se da prigoana jos din Lamborghini imi vine sa pun mana pe bata nu pe telecomanda sa il aud mai bine. Si nu e doar impresia mea, ajungem la instincte animalice, dupa 20 de ani de jaf cine reconstruieste tara si cu ce? Resursele naturale nu mai sunt aceleasi, nici clima, si nici resursa umana. Ma rog.. cam asta era, nu stiu ce s-a intampla prima data.
Toni said
Nu pricep de ce alt titlu ar fi nevoie. Mă rog, poate o fi existat şi explicaţia, care s-a pierdut.
Dar întrebarea mea este CUM?! Să-l apărăm, dar cum?! Cu ce mijloace, prin ce metode?
De cine trebuie apărat este limpede.
Pentru început, ar fi excelent dacă s-ar conştientiza măcar ideea asta în gândirea colectivă…
Aşa că titlul e bun. Cel puţin până apare următorul:
Les sanglots longs des violons de l’automne…
Şi, imediat:
Blessent mon cœur d’une langueur monotone…
Sper să nu ne apuce 6 iunie cu aşteptarea…
Toni said
Din cauza grabei l-am uitat pe EMINESCU. Nu chiar uitat, el e veşnic aici, în mine… În fine.
În „Epigonii” el nu se adresează unor politicieni, ci artiştilor din generaţia paşoptistă. Mai precis, se adresează proprii generaţii, prin antiteza cu cea premărgătoare.
Dar, dacă generaţia de artişti trăitoare a „spleen-ului”, a acelui „mal du siecle” european, nu mai credea în nimic, eu sunt sigur că generaţia de artişti contemporană nouă, aşa, grosso-modo, crede cu tărie în ceva: în parvenire!
Pe de altă parte, generaţiile fac parte din aceeaşi falie istorco-temporală, şi unda de rezonanţă „magnetică” dominantă trece prin sufletele fiecăruia dintre ei, energizându-i în mod inegal, dar similar.
Aşa că, din acest punct de vedere, da, toţi cetăţenii contemporani ar trebui să se simtă descrişi de aceste versuri. Mai puţin lipsa idealului, repet.
Cât priveşte idea „great purge”, adică „marea curăţenie”, ce să mai zici… E trist că lipsa oricărei speranţe, a oricărui ideal, poate conduce gândirea unei persoane normale, cu educaţie, cultură şi judecată, la ideea anarhiei, a haosului, a dezordinii. Sociale, evident…
Nu, nu asta e calea. Poate doar pentru dictatură!
Aşa că revin: cum, în ce fel, cu ce mijloace?!
George Serban said
@Toni, sa stii ca daca nu ti-am raspuns, nu este pentru ca n-am timp sau nu consider necesar. Nu ti-am raspuns pentru ca, desi aceeasi intrebare ma preocupa obsesiv, bajbai, nu gasesc solutia. Stiu doar un singur lucru. Sunt sigur de el! De aici trebuie inceput, Orice cale de aici trebuie sa porneasca. Voi deveni plictisitor pentru ca, o buna bucata de timp, numai despre asta pot scrie.
greatpurge said
Toni spui ca nu e buna calea vazuta de mine desi tu nu vezi alta si te aflii in ingrata postura de a intreba din pacate retoric ce urmeaza. Ce sa urmeze , poate taxa pe viata !
Dupa 20 de ani suntem tot la etapa de intrebari si opinii. DE FACUT AM VANDUT MULTE! Ca doar am avut ce vinde, ce dracu ! Prosti aia de au muncit pana in`89 mai bine munceau si ei in banci, burse si universitati, la costum si cravata si eram acu’ saraci cu duhu. DAR NU ! Acum suntem saraci dar nu cu duhu ci datori vanduti pe deasupra 🙂 De 20 de ani avem calea spre comunism si restul cailor pe care le tot incercam si nu dam de cea buna. Poate ca nu exista, iar daca exista sper sa o gasim cat mai curand pentru ca se crapa sandramaua si dau faliment statele intr-o veselie incepand cu Islanda, continuand cu Grecia … etc.
A zis un nebun acum vreo 90 de ani …
Atata timp cat exista stat, nu exista libertate. Cand va exista libertate, nu va mai exista stat.
Simplu la prima vedere si totodata adevarat in opinia mea. Dar totusi statul exista inca si este o sursa inegalabila de capital pentru clientii sai , care bineinteles nu vor altceva decat binele poporului.
Ce sa mai , astept cu nerabdare calea corecta, dar nu teoretic ci practic. Sa apara rezultate si nu doar la TV ci sa se simta in viata noastra personala. Degeaba scapam de probleme la TV daca in realitate e jale, ca doar nu traiesc in subteran, am si eu ochi si urechi si marea problema e ca TV-u e un obiect de mobilier 🙂
Imi zicea azi cineva de ezoterism, de unde cerebrale etc, sa ma ia dracu daca inteleg ceva. Pai ce treaba au saracia si foamea cu asta ? Dar datoria externa ? Dar paragina actuala ? Sa fiu optimist gandindu-ma la ce ? Sau sa fiu optimist asa ca o vita incaltata pe plaiurile patriei.
Dam cu capu o data,si inca o data, si inca o data si tot asa timp de 20 de ani. Sperante si dezamagiri pe banda. Concluzia e una singura, ne place si mai vrem, meritam tot noroiul asta frumos impopotonat. Cum ziea Paleogogu :> Ne-a cazut o pleasca in cap !
codeus41 said
buna dimineata George
George Serban said
@Cody, buna dimineata! O zi buna!
Lucia Verona said
Instituţiile statului trebuie apărate. Şi, în primul rînd, Parlamentul. Cred că mass media ar putea şi ar trebui să reabiliteze în ochii publicului Parlamentul ca intstituţie, ideea de parlamentarism. Iar parlamentarii – cei din partidele democratice, desigur – să aibă un comportament impecabil, să nu mai dea prilejuri de ironii şi cîrcoteli. E foarte greu, dar se poate. Oamenii au nevoie de stabilitate, au nevoie de repere, iar Parlamentul poate deveni un asemenea reper.
George Serban said
@Lucia, de acord! Mass media are o mare datorie fata de Parlament si institutiile democratice. Inca de la inceputuri, din lipsa de profesionalism, uneori chiar din lasitate, au asociat Parlamentul cu unele lichele din interiorul sau. Le-a fost mult mai comos si la indemana sa atace Parlamentul decat oamenii care se puteau intoarce impotriva lor. Au sfarsit prin a spolia imaginea celei mai importante institutii, simbolul si fundamentul democratiei. Si azi ne miram de ce oamenii asociaza lichelele din Parlament cu institutia.
greatpurge said
In 20 de ani au facut total pe dos parlamentarii dar totusi mass media nu trebuie sa reabiliteze nimic, asta ar insemna manipulare. Mass media are rolul doar de a transmite realitatile care ne inconjoara. De a reda clar si corect evenimentele. Daca unele sunt rele iar tu vrei sa le faci bune in ochii publicului sau daca sunt bune si vrei sa le denigrezi asta se numeste manipulare. Asa ca cine trebuie sa schimbe ceva nu este mass media, ci chiar ei, cei pe care ii alegem intr-una de 20 de ani. Ei au uitat ca sunt acolo in primul rand pentru ca noi suntem aici. Si ca sa merg mai departe desi pot fi rautacios, parlamentarii trebuie doar sa se gandeasca la poporul lor ca de aia isi reprezinta fiecare colegiul, si sa isi faca treaba cum se cuvine, eu unul nu as vrea un comportament impecabil, sunt si ei oameni si mai merge cate o petrecere si un scandal sexual. Deliciul publicului, a trecut si Clinton prin asta. Da astia nu fac altceva decat sa vanda, sa vanda, sa vanda, pentru BANI BANI BANI !
In ce priveste partidele politice, liantul membrilor lor nu este ideologia in care cred si cu care marseaza, cin din nou BANUL.
Hai sa mergem spre ceva cu adevarat inalt, foarte inalt.
Democraţie pentru o minoritate infimă, democraţie pentru cei bogaţi, – iată democratismul societăţii capitaliste […] cei asupriţi sînt lăsaţi să hotărască o dată la cîţiva ani care anume din reprezentanţii clasei asupritoare îi va reprezenta şi îi va călca în picioare în parlament!
V. I. Lenin, Statul şi revoluţia, 1917
Suna cumva dureros de adevarat ? Seamana cu perioada `89 – 2009 ? Dar cine mai stie de Lenin, cand avem Harry Potter si Hannah Montana, sau Mihaela Radulescu isi vine cartile ca painea calda. Sa fim seriosi !
George Serban said
@greatpurge
Desi, aparent, cred ca avem aceleasi nemultumiri, gresesti profund. Presa are obligatia de a reflecta realitatea in ceea ce priveste faptele oamenilor, in special a celor care detin functii publice sau sunt persoane publice. In momentul in care suprapune imaginea proasta a acestor oameni fara a-i individualiza, peste imaginea unei institutii fundamentale a statului de drept, denigrand-o din prostie si lipsa de profesionalism (in cele mai multe cazuri) sau cu reacredinta, aceea nu mai este presa a unei tari democrate. Eu cred ca daca intr-un parlament cu 500 de membri 490 sunt lichele, aceia trebuie aratati opiniei publice bucata, cu bucata, iar cei zece care isi fac treaba trebuie aparati pentru ca ei reprezinta Parlamentul. Inseamna ca Parlamentul inca exista. Dar pentru asta, ca ziarist, iti trebuie judecata, curaj, profesionalism si inca cateva fleacuri …
greatpurge said
Domnule George Serban , poate la inceput a fost lipsa de profesionalism. Pot fi de acord cu asta. Dar, daca un parlamentar greseste sa fie exclus si in caz de nevoie, trimis in justitie. Daca in schimb este cocolosit si tinut acolo, toata aura asta neagra cade asupra tututor pentru ca il apara, inseamna ca au ceva in comun. Asta e opinia generala, nu sta omu de rand sa analizeze toate faptele, el vede ca un nemernic nu este exmatriculat si agata tinicheaua de coada. Si pe buna dreptate, sunt 2000 de dosare de mare coruptie si niciun condamnat. Facand analogie cu ce am spus mai sus, ar trebui si aici sa spunem ca Justitia isi face treaba si e patata degeaba sau nu ?
greatpurge said
Cred ca nu trebuie doar aratati bucata cu bucata CI DATI AFARA BUCATA CU BUCATA! Asta e treaba. Afara! Si nu mass media imi face mie legi si imi da sa mananc. Sa vina parlamentarii aici la Craiova sa vada Electroputere, Doljchimul, Iugul, Centrul de proiectare etc… Putin ma intereseaza de mass media, nu am timp toata ziua sa citesc ziare sau sa stau la TV, eu vorbesc pentru ca simt, traiesc in lumea care ma inconjoara. Cred ca incepem sa aratam cu degetul in alta parte , e tipic romanesc contemporan. Aruncam vina de colo colo. OK MASS MEDIA E DE VINA. Sa fim fericiti, eu am incheiat !
George Serban said
@greatpurge
Cu asta sunt intru-totul de acord! Am scris despre Parlament pentru ca eu il vad ca un simbol al democratiei. In primul rand, ca institutie si, abia apoi, ca resedinta a unor oameni care au pacatele lor. Sistemul este insa mult mai complex iar Justitia, alaturi de Parlament, face parte din acest sistem. Mi-am propus ca in acest an, blogul meu sa-mi dea posibilitatea sa exprim astfel de opinii si ma bucura sa aflu si opiniile altora. Deocam data am inceput cu Parlamentul si mai am multe de spus pe aceasta tema.
theodora0303 said
Buna ziua Domnule Serban,
Va rog frumos sa imi acceptati acest link catre blogul meu.
Vreau sa profit de faptul ca blogul dumneavoastra este mai citit decat al meu.
Am scris o scrisoare catre parlamentarii PNL si PSD pe care ii rog sa nu voteze proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat, sa nu accepte prin votul lor condamnarea la moarte a pensionarilor romani.
http://theodora0303.wordpress.com/2010/01/06/scrisoare-catre-parlamentarii-psd-si-pnl/
Va multumesc
Cu deosebit respect
George Serban said
@Theodora, sunt de acor si chiar sustin solicitarea ta adresata parlamentarilor partidelor democrate.
teonegura said
Dincolo de nesimtirea acestei candidaturi ce se inscrie foarte bine in linia inaugurata de EBA, am aflat ca azi senatul a imputernicit Guvernul sa emita ordonante pe timpul vacantei parlamentare. Iti dai seama ca astia vor trage tare-acum sa legifereze, in regim de ordonanta, orice marsavie comandata de la Cotroceni? Despre asta e vorba de fapt, forul legislativ se duce dracului si da, ne transformam incet, da sigur, in dictatura paramilitara.
George Serban said
@teonegura, este o meteahna veche. Toate partidele critica sistemul ocolirii parlamentului prin ordonante. Cand ajung la putere, uita. Ai perfecta dreptate cu atat mai mult, fiind vorba de o vacanta care dureaza practic inca doua saptamani, nu cred ca era necesar decat daca vor, neaparat, sa strecoare ceva. Vom vedea!
codeus41 said
de acord cu unele puncte exprimate in comentarii pana la un anumit punct. daca avem o mare parte din clasa politica cum o avem asta nu inseamna ca trebuie desfiintat parlamentul sau nici intr-un caz redus, fac un exercitiu de matematica pura,unii poate nu vor fi de acord pentru ca practica reprezentantiilor nostrii ma contrazice in ceea ce voi spune. un deputat reprezinta cu aproximatie la ora actuala vreo 70000 de romani iar un senator pe acelasi segment reprezinta aproximativ 170000 de romani. bun mai departe in ideea ca se va reduce la 300 de parlamentari ganditi-va ca un singur om o sa reprezinte vreo 70000 de romani.intr-o democratie asezata acest lucru este practic imposibil, ma refer la faptul simplu ca ar fi reprezentati exact cum scrie la carte. deci ce facem pana la urma ne complacem in continuare in mocirla sau mai rau, mergem pe o cale pe care cu adevarat nu ne-o dorim nici unul sau incercam sa mergem in directia buna si prin convergenta eforturilor de la toate nivelele posibile sa incercam sa schimbam ceva in bine. functionarea societatii este un perpetuum mobile nu o poti scoate din uz sa o schimbi in totalitate, o iei cu bune cu rele si incerci sa schimbi din mers ceea ce e rau, cine vrea, dar daca ne complacem in continuare in situatia asta lucrurile nu se vor schimba de la sine si nici intr-un caz nu le vor schimba cei care au interesul ca apele sa ramana tulburi.
ROBERT HORVATH NEW YORK said
DEMOCRATIA ROMANA IN PERICOL DE MOARTE. In fiecare zi. ora, sau luna incepe un nou scandal. Este o frectie la piciorul de lemn pentru cei de la putere. Atat cat se uita fraudarea alegerilor, viitoarele alegeri vor avea acelasi rezultat. Democratia elementara depinde de alegeri libere si corcte. In caz contrariu este o farsa care se va repeta in perpetuitate. La New York Basescu a castigat cu 90 % aproape de procentul lui Ceausescu. Un ziarist de pestigiul trimis la fata locului ar putea lamurii lucrurile. Sau poate sa se deplaseze la Paris unde frecventa la votare a fost de 40 de secunda pe prsoana. Am o gramada de prieteni la Paris care descriu o circumscriptie cu cateva sute de alegatori si nici decum de trei mii. Sugerez o ACTIUNE COLECTIVA A BLOGULUI POLITIC ROMANESC CARE SA INCEAPA CU O SCRISOARE LA AMBASADA SUA DE LA BUCURESTI SI O CONTINUA PRESIUNE PENTRU INCEPEREA UNEI ANCHETE PARLAMENTARE. Lipsa de concentrare si diviziunea atentiei face jocul camarilei Basescu. Sper ca sugestia mea sa fie luata in considerare. In caz contrariu ne vom intalni dupa cinci ani discutand despre Traian Basescu prim ministru, la fel ca omologul Putin dupa doua mandate succesive.
http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/
codeus41 said
buna dimineata George, oriunde ai fi :)))
George Serban said
@Cody, buna! N-am fost nicaieri, am lucrat la un domeniu nou pe care vreau sa mut blogul 🙂
nicole said
Se poate propune o lege care sa limiteze puterea „autoalesului base” ? Si sa lamureasca de unde incepe incalcarea principiului separarii puterilor in stat? Stiam ca se pot depune (la Parlament) solicitari sustinute de 500 000 de semnaturi. Ce parere aveti?
George Serban said
@nicole, o parere foarte buna! Impreuna cu alte cateva teme, despre asta este vorba. Nu cred ca vom putea strange semnaturile. Va fi greu si, cel mai probabil, ne vor impiedica. In plus, este nevoie de sustinere parlamentara. Nicole, eu sunt defect 🙂 Am incredere in Parlament. Sunt sigur ca Parlamentul reproduce, aproape fidel, structura societatii romanesti: prosti, hoti, manelisti, gunoaie putred de bogati. Dar sunt sigur – am facut parte din lumea aceea! – ca exista oameni buni, pentru care politica este o profesie, oameni cu un nivel de cultura si loialitate normale pentru o societate sanatoasa. Eu gandesc ca vom gasim astfel de oameni alaturi de care sa promovam … speranta 🙂
greatpurge said
Revin cu o intrebare. In ce stadiu trebuie sa ajunga Romania ca sa putem recunoaste ca nu mai e nimic de facut pe stilul `89 – 2010 ? Cat de puternica trebuie sa fie durerea pentru a fi simtita ? Cativa amici, profesori de gimnaziu mi-au spus ca elevii care vin acum sunt infernali, in clasa a 6a de pilda imi spunea cineva ca nu stiu sa citeasca si pe deasupra sunt foarte vocali si spun ca ,, Ce imi trebuie mie sa stiu sa citesc, stiu ai mei acasa, eu nu am nevoie”. Asta mi-a relatat un foarte bun prieten al meu, profesor de religie, un om extraordinar. Dar va rog nu imi interpretati vorbele, nu a fost exemplul unui caz izolat, am spus si repet, mai multi amici, profesori de gimnaziu mi-au spus povesti de genul asta, amuzante in primele secunde, dar triste apoi si total dezarmante. Am intrebat de ce nu se incearca ceva, poate ii atrage ceva, o portita si mi s-a raspuns sec ca au ajuns la capatul puteriloc si au incetat in a-si mai da interesul.
Nu v-am povestit de pomana pana acum si vin cu o intrebare pe post de rezultanta :
Trebuie sa ajunga oamenii de mai sus in campul muncii pentru a ne da seama in ce tara traim ? Dar realizati ce familii isi vor intemeia si ce copii vor creste ?
Acum 2 zile imi povesteste un coleg de serviciu o intamplare din tramvai :
,,Ba ai auzit ma de Eliade?” ,,Nu ba, da` ce, el a auzit de mine ? ”
Astfel de entitati traiesc si invata intr-un oras, teoretic, o ingramadeala civilizata.
Vrea sa vad daca puteti spune ceva optimist, am observat ca optimismul a devenit o boala, nu conteaza realitatea, nu conteaza nimic, conteaza doar sa avem incredere. Cu undele cerebrale, sa ne concetram, sa avem speranta.
Va rog sa ma ajutati si sa imi dati un indiciu la problema de mai sus, asta bineinteles daca vi se pare ceva interesant. Multumesc !
greatpurge said
Si va rog sa scuzati erorile de ortografie, am o tastatura wireless care imi joaca feste, sau poate chiar nu sunt destul de atent. Se mai intampla.
George Serban said
@greatpurge
Incep in ordine inversa. De la primul comentariu, nu mi-am imaginat ca faceti greseli de ortografie. Pentru ca imi petrec multe ore in fata calculatorului, pentru comoditate am o tastatura wireless si … stiu ce inseamna. Daca mai adaugam si lenea de a-mi colationa textele, chiar va inteleg perfect!
George Serban said
@greatpurge
Vorbiti despre optimism! Un raspuns optimism ar fi in felul urmator. Nu va cunosc varsta, asa ca ma voi referi la mine. Sunt optimist dar pe termen lung. Nu in ceea ce priveste speranta mea de viata. Nu voi vedea schimbarea. Dar sunt sigur ca se va produce, treptat. Suntem contemporani unui proces de pierdere temporara a identitatii nationale in favoarea unei explozii de prostituare culturala pe fondul degenerarii morale a societatii. Imi explic aceasta involutie – as numi-o drama nationala – ca o consecinta a trecerii abrubte de la dictatura la libertate. In lumea civilizata, dobandirea democratiei a fost un proces lent, paralel cu dezvoltarea si evolutia societatii. La noi trecerea de la dictatura la o libertate totala s-a facut in cateva minute. Minute in care ne-am castigat libertatea de a fura nestingheriti, de a descoperi valoarea morala a bogatiei si a parvenirii. In timpul dictaturii, un invatamant politizat ne obliga sa ne insusim valorile culturale ale acestei natiuni. In cele cateva minute cat a durat trecerea de la dictatura la libertate am descoperit placerea de a opta intre dificultatea de a fi cult si instruit si usurinta de a fi imbecil si bogat. Sigur astea sunt extremele. Trecerea la libertate a durat minute. Imbecilizarea a fost mai lenta dar emanatia „elitelor” si a unei clase politice pe masura s-a produs neasteptat de repede. Cine isi poate imagina ca va fi usor sa convingi niste oameni ca este mult mai bine sa asuzi, sa-ti impui norme de conduita, standarde de instruire si educatie cand, in realitate, este atat de bine, confortabil sa alegi, nestingherit, calea de a fi imbecil, bogat si … in varful societatii?
Solutia este aceeasi, din totdeauna! Optimismull pe termen lung. Daca vom cauta solutii ca schimbarea sa se petreaca sub ochii nostri, nu le vom gasi si, descumpaniti, vom renunta. Daca vom considera ca putem incepe ceva – cava care sa fie continuat de altii, dupa noi – atunci, putem fi optimisti. Un optimism rezervat …
Va ofer un filmulet … Veti vedea, daca priviti atent, fauna despre care scriam. Chiar si oameni politici, parlamentari. Copii care cresc si se formeaza in acest mediu. Pentru ca se impuiaza ca iepurii. Daca tatal meu ar putea sa-mi vorbeasca, m-ar dojeni spunandu-mi ca am derapaje fasciste. Dar el nu stie cum e aici. Cred, cu adevarat, ca partide politice puternice, autentic democrate, pot constitui baza trainica pentru o viitoare schimbare.
codeus41 said
buna dimineata George. sunt curios cum o sa arate noul look, mai ai mult?